150 bossen bloemen

 

Enkele jaren terug werd bij mijn vrouw de diagnose van uitgezaaide borstkanker gesteld. In de periode die volgde op deze schokkende diagnose, werden we overspoeld met ongeveer 150 bossen bloemen. Onverwacht verscheen er eten aan onze deur, en de medische zorg werd onmiddellijk geactiveerd. Dit gebaar van medeleven en actie was oprecht hartverwarmend en iets waar we eeuwig dankbaar voor zijn.

Desondanks, wanneer ik andere gezinnen bezoek, merk ik een schrijnend contrast. Ik kom bij huizen waar mensen worstelen met mentale problemen – overspannenheid of depressie bijvoorbeeld. Ze zitten aan de keukentafel, tranen stromen over hun wangen terwijl hun kinderen eromheen dartelen. Het ontbreken van bloemen is pijnlijk zichtbaar en het feit dat ze worden geconfronteerd met een lange wachtlijst van drie tot negen maanden voor professionele hulp, is hartverscheurend.

Deze observatie roept een cruciale vraag op: waarom behandelen we individuen met mentale gezondheidsproblemen niet met dezelfde urgentie en medeleven als degenen met fysieke aandoeningen? Fysieke klachten zijn vaak duidelijk en worden gezien als een roep om actie, terwijl mentale problemen helaas vaak over het hoofd worden gezien, ondanks dat ze even onheilspellend kunnen zijn en een voorbode kunnen vormen voor verdere aantasting van het welzijn.

Bij SB Vitaalgroep erkennen we de immense impact van mentale gezondheid op het algehele welzijn van een persoon. We streven ernaar om het stigma rond mentale gezondheid te verminderen en gelijke zorg en aandacht te bieden aan iedereen die door deze uitdagingen heen gaat.